• Background Image

    TOT EL QUE TENS DE SABER SOBRE ELS PROBIÒTICS

    abril 29, 2019

abril 29, 2019

TOT EL QUE TENS DE SABER SOBRE ELS PROBIÒTICS

ELS PROBIÒTICS: QUÈ SÓN I PERQUÈ S’UTILITZEN?

 

La MICROBIOTA INTESTINAL té un paper molt important en la digestió, però també en el sistema immunitari, la funció cerebral i, per tant, en la salut general de l’organisme. Amb la dieta occidental, l’estrès, l’ús de certs medicaments –especialment antibiòtics–, és fàcil perdre l’equilibri natural dels bacteris dels intestins.

Els PROBIÒTICS són microorganismes que poden arribar a l’intestí vius i que ens ajuden a restaurar o conservar la microbiota intestinal. En els darrers anys, s’han convertit en una eina terapèutica molt útil per tractar certes patologies i recuperar un ecosistema intestinal divers i sa. Recordem que, com més diversa sigui la microbiota intestinal, més salut tindrem!

Tot seguit, us expliquem les deu coses que heu de saber sobre els probiòtics per beneficiar-vos-en.

  1. Quantitat de bacteris

Un bon probiòtic ha de contenir un mínim de 1x10e9 UFC (unitats formadores de colònies), és a dir, mil milions de bacteris. L’ideal seria deu mil milions. Hem de tenir en compte que una gran part moren pel camí durant la digestió –per l’acció de sucs biliars i gàstrics– i cal assegurar que arribin prous bacteries vives a l’intestí

Hi ha un gran ventall d’espècies, però les més utilitzades són Lactobacillus i Bifidobacterium. No tots els probiòtics són iguals i és interessant triar correctament el més adequat segons la patologia o situació que es vulgui tractar.

Per exemple, el Lactobacillus acidophilus és útil en cas de candidiasi perquè ajuda a restablir la flora intestinal i a prevenir el creixement de llevats.

  1. Quan s’ha de prendre

El millor moment és en dejú i esperar mitja hora per menjar. Així hi ha més possibilitats que els microorganismes sobrevisquin als sucs gàstrics o biliars i tinguin la capacitat d’adherir-se i colonitzar el tracte gastrointestinal.

  1. Com s’ha de prendre

Suspendre el probiòtic en un got d’aigua a 37 ºC, remenar i deixar reposar un quart d’hora perquè els bacteris s’activin. Remenar bé i prendre. Després és interessant fer un esmorzar ric en fibres fermentables i baix en greix i proteïnes. Per exemple, un púding de chía amb compota de poma.

  1. Durant quant de temps

S’ha de prendre un mínim de 3-4 setmanes i fins a 2-3 mesos, sempre en funció del tractament i sota la supervisió d’un terapeuta.

  1. Beneficis

Els probiòtics promouen l’equilibri de la microbiota intestinal, inhibeixen el creixement de bacteris patògens i afavoreixen una bona digestió. En general, podem dir que milloren la salut intestinal i estimulen la funció del sistema immune.

  1. Aplicacions terapèutiques

Poden ser beneficiosos en cas de diarrea o restrenyiment, candidiasi (infecció vaginal per fongs), malaltia de Crohn, colitis ulcerosa, síndrome del colon irritable, Helicobacter pylori, problemes d’al·lèrgies, èczemes, durant o després d’una tanda d’antibiòtics per restablir la microbiota.

De probiòtics en trobareu molts, però les últimes propostes aporten fórmules amb prebiòtics i altres components com glutamina, enzims, cúrcuma, gingebre i antioxidants que treballen en sinèrgia per a una acció mes completa.

 

 

Berta Vilalta, Col.22020-C